In 2024 denkt 90% van de bedrijfsleiders dat consumenten hun bedrijf vertrouwen, terwijl slechts 30% van de consumenten dat ook daadwerkelijk doet. Deze kloof lijkt ieder jaar verder te groeien, met een stijging van 3 procentpunten in 2023.
Dit verschil in inzicht is enorm, maar het wordt nog interessanter als je bedenkt dat 94% van de bedrijfsleiders zegt dat vertrouwen een belangrijk onderdeel is van de prestaties van hun bedrijf en 91% zegt dat vertrouwen hun omzet een boost geeft.
Marketing is altijd een beetje gokken, maar waarom zitten zoveel leidinggevenden er zo ongelooflijk naast als het gaat om vertrouwen?
Waar komt deze enorme kloof vandaan tussen hoe betrouwbaar leidinggevenden hun bedrijf vinden en wat consumenten hiervan vinden?
Een deel van het probleem is dat vertrouwen moeilijk te meten en nog moeilijker te managen is. Daardoor is het ook lastig om een goede businesscase te maken voor aanzienlijke investeringen in vertrouwen.
Het gevolg is dat het voor marketeers lastig is om de kloof tussen hun bedrijf en de consument te dichten.
Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot minder vertrouwen in een merk, maar de grootste boosdoeners zijn een overvloed aan desinformatie online, het onethisch gebruik van gegevens door bedrijven en nieuwe technologieën die het moeilijk maken om echt van nep te onderscheiden.
Enerzijds ontwikkelen de methoden voor het verzamelen van gegevens zich sneller dan de gemiddelde consument zich kan voorstellen en onethisch gegevensgebruik door bedrijven komt regelmatig in het nieuws. Het is daarom begrijpelijk dat consumenten bedrijven een stuk minder makkelijk vertrouwen.
Ze beseffen dat er gemakkelijk kan worden gerommeld met informatie en dat bedrijven dit misbruiken voor eigen gewin.
Anderzijds is dit voor bedrijven een geweldige kans om te investeren in vertrouwen, hun eigen vertrouwenskloven te dichten en iets te creëren waar consumenten op kunnen vertrouwen.
Vertrouwen als objectieve maatstaf
Bedrijven kunnen op veel manieren het vertrouwen in hun merk vergroten, maar een van de beste manieren om dit te doen is door de wereld te laten weten wat je klanten van je vinden.
Je kunt natuurlijk proberen geloofwaardigheid op te bouwen door mooie dingen over jezelf te vertellen, maar je kunt ze ook in contact brengen met hun medeconsumenten. Die groep is in hun ogen namelijk geloofwaardiger en veel minder bevooroordeeld dan jij.
En gelukkig is vertrouwen met Trustpilot geen subjectieve maatstaf meer, want je TrustScore is je belangrijkste statistiek voor vertrouwen.
Je kunt zo namelijk niet alleen meten hoeveel vertrouwen je klanten in je hebben, maar het is ook een manier om vertrouwen op te bouwen bij iedere consument die overweegt om iets bij je te kopen. Hoe meer je ze kunt wijzen op het vertrouwen van anderen, hoe meer vertrouwen je opbouwt bij protentiële klanten. Je laat immers zien dat je niets te verbergen hebt.
Trustpilot biedt ook diepgaandere inzichten waarmee je je bedrijf kunt verbeteren en precies kunt zien waar je even een stapje harder moet lopen om vertrouwen op te bouwen.
Als klanten zich op een aantal vlakken misleid voelen (denk aan verzendvoorwaarden of een retourbeleid dat niet duidelijk genoeg is), brengen onze inzichttools die problemen snel aan het licht. Je kunt ze dan meteen oplossen en in de toekomst meer vertrouwen opbouwen bij je klanten.
Productreviews en reviewtags werken op dezelfde manier. Je krijgt meer informatie over welke producten of aspecten van je bedrijf je klanten aantrekkelijk vinden en welke niet. Zo kun je je bedrijf voortdurend verbeteren.
Dit betekent meer tevreden klanten, een hogere TrustScore en een merk dat mensen durven vertrouwen.
Met deze inzichttools ontdek je hoe je je bedrijf kunt verbeteren. Daarnaast bieden we je ook allerlei andere manieren om je reviews en TrustScore op belangrijke punten in de customer journey te integreren. Dat betekent dat je minder hoeft te vertrouwen op de inhoud van je marketingberichten en dat je feedback van echte klanten kunt gebruiken om je conversieratio een boost te geven en vertrouwen op te bouwen bij consumenten.
Waar je je reviews verzamelt, heeft een grote impact op hoe effectief ze zijn. Het is belangrijk dat je een open platform gebruikt (waar iedereen een review kan achterlaten), zodat consumenten zien dat je niet alleen je meest tevreden klanten hebt gevraagd om je bedrijf te beoordelen.
Het is ook belangrijk dat je een extern reviewplatform kiest, zodat bezoekers terug kunnen keren naar een externe site waar ze al je reviews kunnen lezen, niet alleen de reviews die jij ze wilt laten zien.
Consumenten vinden het steeds moeilijker om online informatie te vertrouwen en daarom geldt: als je het makkelijker voor ze maakt om je merk te vertrouwen, is je bedrijf een stuk succesvoller.